SORU:
Peygamberimizin: Kulun Allah'a en yakın olduğu an, secde anıdır, orada bol dua edin, hadisi doğrultusunda namaz kılarken secdede Türkçe olarak istediğimiz gibi dua edebileceğimizi duydum. Bu doğru mudur? Namaza zarar verir mi?
Tarih: 20 Ağustos 2009
CEVAP:
Konuyla ilgili hadislere baktığımızda secdede ayet ve hadislerde anlatıldığı şekilde Allah’ı tesbih ettikten sonra namaz kılan kişinin istediği gibi dua edebileceğini görmekteyiz.
Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: “Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
“Kul Rabbine en ziyade secdede iken yakın olur, öyle ise secdede duayı çok yapın.” (Müslim, Salât 215, (482); Ebû Dâvud, Salât 152.)
Resûlullâh da secdede iken çeşitli dualar etmiştir. Bunlar hadis kitaplarında ayrıntılı bir şekilde nakledilmiştir. Bunlardan iki tanesi şöyledir:
“Allâhummağfirlî: Allah’ım beni bağışla”.
“Allâhummağfirlî zenbî kullehû diggahû ve cillehû ve evvelehû ve âhirehû alaniyetehû ve sirrahû: Allah’ım bütün günahlarımı, küçüğünü, büyüğünü, ilkini, sonuncusunu, açığını gizlisini bağışla.”
Resûlullâh’ın bu dualarına bakıldığında bunların ayet olmadığı, yani içinden geldiği gibi dua ettiği görülmektedir. Bu da namazda secdede iken tesbihattan sonra istenilen duanın istenilen dilde yapılacağını gösterir.
Ayrıca hadislerden anlaşıldığına göre secdede dua etmek konusunda farz veya nâfile namaz ayrımı yoktur.
CEVABIN YAYIMLANDIĞI YER İÇİN BKZ: Yahya Şenol – Enes Alimoğlu, İnsanlık Tarihi Boyunca O Namaz, 3. Bs, İstanbul, 2016, s. 80-81.