FETVALAR

SORU:

Okuduğum bir kaynakta; “verilen fetvaya karşı insanın içinde kuşku olursa, kişinin o konuda yapmış olduğu ibadetler sahih olmaz” diye yazıyordu. Hanefi mezhebinde diş dolgusu olanın gusül abdestinin geçerli olup olmadığı konusunda, çok büyük bir çoğunluğun ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın fetvası “geçerlidir” şeklinde olup, çok az bir kesim tarafından ise “geçerli olmadığı” şeklinde açıklanmaktadır. Benim de bu konuda Diyanet'in fetvasına uymakla beraber içimde az da olsa bir vesvese ve kuşku oluşuyor. Buna bağlı olarak yapmış olduğum ibadetler sağlıklı mıdır? İçimde kuşku da olsa verilen fetvaya uymak beni ve benim gibi düşünenleri sorumluluktan kurtarır mı? Biz mukallitler sadece fetvaya uymakla mı yükümlüyüz?

Tarih: 03 Mart 2010

CEVAP:

Kaynaklara inip delil mukayesesi yapamayacak olan kişiler ilmine güvendikleri kişilerin, hocaların, mezheplerin görüşleri ile amel ederler. Bunda dinen hiçbir sakınca yoktur. Taklit edilen şey ayet veya hadislerin açık hükümlerine ters olmasın yeter.

Diş dolgusunun abdest veya gusül abdestine mâni olduğu görüşü, maalesef halkımızın kafasını karıştıran konulardan biridir. Aşağıdaki linke tıklayarak bu konuda daha önce verdiğimiz cevabı, Hanefi mezhebinin muteber kaynaklarından İbn Abidin’den okuyabilirsiniz. Cevabı okuyunca içinizde herhangi bir kuşkuya yer vermeden ibadetlerinize devam edeceğinizi umuyoruz.

www.fetva.net/yazili-fetvalar/dis-dolgusu-ve-kaplama-disler-gusle-mani-midir.html


Etiketler: