FETVALAR

SORU:

Sabah namazı kılınma vakti hakkında bilgi alabilir miyim? Gece yurtta asla erken yatamıyoruz ve yatsak da uyuyamıyoruz. Erken yatıp 6’da kalksak tamam, çok güzel her şey. Denedim ama ileriki iş hayatımızda da olacağını zannetmediğim için sormak istedim. Sabah namazına kalktığım zaman, erkenden derse gidince tüm gün uyukluyorum. Staja giderken kalktım, 8’de iş başı, ancak 4 gün bünyem bu tempoya dayanabildi ve hasta oldum. Annemler küçükken, “sabah vaktinde kalktığın zaman sevabı olur, güneş doğduktan sonra yani kalkınca mesela 8’de kılarsan sevabını alamazsın ama borcun ödenir” derlerdi. Böyle bir şey var mı? Eğer güneş doğduktan sonra kılınmıyorsa, mutlaka erken yatıp erken kalkmaya çalışmalıyız tabii ki…

Tarih: 29 Mart 2010

CEVAP:

“Sabah namazı öğle ezanı okuyuncaya kadar kaza değil; eda edilir” sözü, namazını kasten kılmayanlar için geçerli değildir. Uyanmak istediği halde uyanamayan kişiler uyandıkları zaman namazlarını hemen kılarlar. Onlar için sabah namazı kaza değil; eda olur. Özürsüz olarak namazı kılmayanlar o namazı artık kılamazlar. Sabah namazının vakti güneşin doğması ile birlikte çıkar. Bir namazı özürsüz olarak vaktinde kılmamak büyük günahlardandır.

www.fetva.net/yazili-fetvalar/kaza-namazi

Erken kalkmanın ve gün içinde yorgun düşmemenin en temel şartı; erken yatmaktır. Yapılan araştırmalar yetişkin bir insana bir günde 6-7 saatlik bir uykunun yeterli olacağını göstermektedir. Bugünlerde İstanbul’da güneşin doğuşu 06.46 civarındadır. Eğer akşam 12’de yatar 06.00’da uyanırsanız namazınızı kılar, ardından derse gideceğiniz vakte kadar tekrar uyuyabilirsiniz. Böylece hem namazınızı rahat bir şekilde kılar hem de güne dinç bir şekilde başlamış olursunuz.

Benzer sorular için lütfen aşağıdaki linkleri tıklayınız:

www.fetva.net/yazili-fetvalar/bazen-sabah-namazlarina-kalkamiyorum-bu-durumu-nasil-gideririm.html

www.fetva.net/yazili-fetvalar/nasil-olsa-kalkinca-kilinabiliyorsa-sabah-namazina-neden-kalkalim.html


Etiketler: