FETVALAR

SORU:

Biz 2 erkek, 3 kız toplam 5 kardeşiz. Babamdan bize kalan bir arsa satıldı. Yalnız bu arsa yakın zamana kadar tarla vasfındaydı. Yani şehirleşme sonucu sonradan arsaya dönüştü. Ben şer’i olarak tarla vasfındaki arazinin kız ve erkekler arasında eşit paylaşılacağını biliyorum. Eğer bu bilgim doğruysa söz konusu yerin satışından elde edilecek paranın paylaşımını erkek ve kız çocukları arasında nasıl yapmamız gerekir? Tarla kabul edip eşit mi yoksa arsa kabul edip, ikiye bir mi? Diğer kardeşim ikiye bir olmasını istiyor. Ben de ikiye bir hakkımız olsa da kızların durumlarını da göz önünde tutarak kızlara 1 erkeklere en fazla 1,5 olsun ve annemiz de kızlarla eşit pay alsın diyorum. Bu hususta ben ısrarcı olursam ve bölüşüm bu şekilde olursa, onun buna tam olarak rızası olmasa diğer erkek kardeşimin hakkı bana geçer mi?

Tarih: 17 Mayıs 2010

CEVAP:

Osmanlı Devleti zamanında hazineye ait toprakları halk kullanıyor ve kira ödüyordu. Kiracı durumunda olan bu şahıslar ölünce toprağın kullanımı, devletin isteğine göre oluyordu. Son zamanlara doğru kullanma hakkı, miras gibi intikal etmeye başladı ve kız ile erkek arasında eşit paylaşıldı.

Sizin bahsettiğiniz yer, ister arsa, ister arazi olsun; mülkiyeti sizde olan yer olduğu için yukarıdaki hükme tabi değildir. Dinimize göre onu sekiz paya bölersiniz; annenize ve üç kız kardeşinize birer pay verirsiniz. İkişer pay da erkek kardeşlere düşer. Eğer kız kardeşlerinize ve annenize fazla bir şey vermek isterseniz onu kendi payınızdan verirsiniz.


Etiketler: