SORU:
Kadınlarımızdan fabrika ve işyerlerinde başı açık ve pantolonla çalışanlar var. Çünkü Avrupa böyle, hayat şartları da zor. Bu şekilde geçinmek ve para biriktirmek için yapılan çalışmanın hükmü nedir?
Tarih: 11 Ağustos 2009Kadınlarımızdan fabrika ve işyerlerinde başı açık ve pantolonla çalışanlar var. Çünkü Avrupa böyle, hayat şartları da zor. Bu şekilde geçinmek ve para biriktirmek için yapılan çalışmanın hükmü nedir?
Tarih: 11 Ağustos 2009Bir kadının, evlenmesi yasak olan yakınları dışındaki bütün erkeklere karşı örtülü ve kapalı olması farzdır. Yüzü, bilekten aşağı elleri ve yine bilekten aşağı ayakları müstesnadır. Çünkü işini gücünü yaparken ellerinin ve yüzünün açık olması bir zaruret haline gelir. Çalışıp kazanmak, kadın olsun erkek olsun herkesin yapması gerekli olan bir vazifedir. Bir hadis-i şerifte “Kazanç yolu aramak müslüman olan her erkek ve kadın için farzdır.” (Taberânî, Mu’cemu’l-Evsat, 9/277-278) buyrulmuştur. Çünkü herhangi bir müslümanın sorumluluklarını yerine getirebilmesi için bir kazanca sahip olması lazım gelir.
Bir kadının örtmesi farz olan organlarından herhangi birini açık bulundurmak suretiyle çalışması caiz değildir; haramdır. Ancak bu şekilde elde etmiş olduğu kazanç, çalışmasının karşılığı olacağından haram değildir. Yani başı açık olarak çalıştığı için günahkar olur ama, bundan dolayı kazancına haram karışmış olmaz.
Kadınların pantolon giymelerine gelince; şalvar şeklinde organlarını belli etmeyecek ölçüde bol bir pantolon giyilebilir. Ancak organların şeklini belli eden dar pantolon vb. elbiselerin giyilmesi mekruhtur.
(Abdülhamid Şirvani, İbn Kasım Şihabüddin Ahmed b. Kasım el-Abbadi, Havaşî alâ Tuhfeti’l-Muhtâc bi-Şerhi’l-Minhâc, el-Mektebetü’l-İslamiyye, İstanbul, ty., c: 2, s: 112.)