FETVALAR

SORU:

Gusül abdesti aldıktan sonra elbiselerimi giydim. Fakat giydiğim pantolon cünüpken giydiğim pantolondu. Yıkanmasına fırsat olmadığı için gusül abdestinden sonra tekrar o pantolonu giydim. Acaba gusül abdestim kabul olur mu? Bununla namaz kılabilir miyim? Bu gibi durumlarda elbiselerimizin veya bulaşmışsa yatak çarşafının, yorganın komple yıkanması mı gerekir?

Tarih: 12 Ağustos 2009

CEVAP:

Çarşafa veya yorgana meni gibi herhangi bir pislik bulaşmışsa onu temizlemek gerekir. Bunun için bütün çarşafı veya battaniyeyi yıkamak gerekmez. Bulaşan kısım kurumuşsa ovmak veya kazımak, ıslak ise yıkamak yeterlidir. Başka bir işleme gerek yoktur.

Konuyla ilgili hadisler şunlardır:

Hz. Aişe radıyallahu anha anlatıyor:

“Ben Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın elbisesine bulaşan meniyi yıkıyordum. O, elbisesinde ıslak kısım (kurumamış) olduğu halde namaza giderdi.” (Buhari, Vudû’ 64, 65; Müslim, Taharet 108, (289); Ebu Davud, Taharet 136; Tirmizi, Taharet 85, 86; Nesai, Taharet 187, 188).

Müslim’in bir diğer rivâyetinde şöyle gelmiştir: “Hz. Aişe radıyallahu anhâ’ya bir zât misafir oldu. Adam sabahleyin, elbisesini yıkamaya başladı. Hz. Aişe ona:

“Sana, (meni) bulaşan yeri (gördüysen) orasını yıkaman kâfi idi, göremediğin takdirde etrafını yıkardın. Ben, Resülullah aleyhissalâtu vesselâm’ın elbisesinden (meni bulaşığını) ovalamak suretiyle çıkardığımı biliyorum. O, (bir de yıkamaksızın) onun içinde namaz kılardı.”

Bir diğer rivâyette şöyle gelmiştir:

“İyi biliyorum kurumuş meni bulaşığını Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm’ın çamaşırından tırnağımla kazıyarak çıkarıyordum.” (Müslim, Tahâret 105, 109, (288, 290).

Yahya b. Abdurrahman İbn Hatıb’ın anlattığına göre, Hz. Ömer radıyallahu anh’la -içerisinde Amr İbnu’l-As radıyallahu anh’ın da bulunduğu bir cemaatle birlikte umre yapmıştır -sefer esnasında su kaynaklarından birine yakın olan bir yolda Hz. Ömer, sabaha doğru mola verdi. (Herkes gibi kendisi de yattı. Bu esnada) ihtilam oldu. Sabah olunca kafilede, (yıkanması için yeterli) su bulunamadı. Hayvanına binip (yakınındaki) suya kadar geldi. Derhal bu ihtilamdan kalan meni bulaşığını yıkamaya başladı. Derken ortalık ağardı. Amr İbnu’l-Âs radıyallahu anh, Hz. Ömer’e:

“Sabah oldu. Yanımızda temiz elbise var, şu elbiseni (yıkamayı) bırak, bilahare yıkanır” dedi. Ancak Hz. Ömer kendisine:

“İbnu’l-Âs, hayret doğrusu! Yani sen elbise buldun diye herkes elbise mi bulacak? Allah’a yemin olsun ben senin söylediğini yapsam bu bir sünnet olur. Hayır, ben gördüğüm (meniyi) yıkarım ve görmediğime de su çiler (temizlenmiş addeder)im!” dedi.” (Muvatta, Tahâret 83).


Etiketler: