FETVALAR

SORU:

Ticaret malları için de zekât verilmesi gerektiği söyleniyor. Ticaret mallarından zekât verileceğinin herhangi bir delili var mı?

Tarih: 13 Şubat 2013

CEVAP:

Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَنْفِقُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا كَسَبْتُمْ وَمِمَّا أَخْرَجْنَا لَكُمْ مِنَ الْأَرْضِ وَلَا تَيَمَّمُوا الْخَبِيثَ مِنْهُ تُنْفِقُونَ وَلَسْتُمْ بِآخِذِيهِ إِلَّا أَنْ تُغْمِضُوا فِيهِ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ حَمِيدٌ

“Müminler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve sizin için yerden çıkardıklarımızdan hayra harcayın. Sizin göz yummadan almayacağınız kötü kısmını vermeye kalkmayın. Bilin ki Allah zengindir, ne yaparsa, güzelini yapar. (Bakara, 2/267).

Ayetteki “Kazandıklarınızdan (مَا كَسَبْتُمْ)” ifadesinin ticari malları da kapsadığı açık bir şekilde anlaşılmaktadır. Peygamber (sav)’den nakledilen bir rivayet de şöyledir:

 عَنْ سَمُرَةَ بْنِ جُنْدُبٍ قَالَ أَمَّا بَعْدُ فَإِنَّ رَسُولَ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- كَانَ يَأْمُرُنَا أَنْ نُخْرِجَ الصَّدَقَةَ مِنَ الَّذِى نُعِدُّ لِلْبَيْعِ

Semure b. Cündüb (r.a.)’ten rivayet edildiğine göre o demiştir ki: “Şüphesiz Resûlullah (sav) satış için hazırladığımız (eşyâ) dan zekât vermemizi emrederdi.” (Ebû Dâvûd, Zekât, 3).

İlgili ayet ve hadis birlikte değerlendirildiğinde ticaret mallarının da zekâta tabi olduğu görülmektedir.

Zekât hesabı yapılırken ticaret mallarının o anki satış fiyatları değil, mal oluş fiyatları dikkate alınır.


Etiketler: