FETVALAR

SORU:

Sitenizde yer alan bir cevabınızda kadının boşanmayı istemesi ve iftidâ yoluyla boşanması durumunda üç iddet süresi beklemesinin gerekmediğini, sadece bir adet görmesinin yeterli olduğunu yazmışsınız. Bunun bir delili var mıdır?

Tarih: 14 Haziran 2013

CEVAP:

Kocanın karısını boşaması (talak) durumu ile kadının kocasından boşanması (iftidâ) durumunda kadının beklemesi gereken süre aynı değildir. Bununla ilgili olarak sorunuzda da değindiğiniz ve sitemizde yayınladığımız cevabın linki aşağıdadır:

www.fetva.net/yazili-fetvalar/bosanmis-bir-kadin-yeni-bir-evlilik-icin-kac-iddet-suresi-bekler.html

Kadının boşanmasıyla ilgili ayetler şöyledir:

“Müminler! Mümin kadınlar hicret ederek size gelirlerse onları imtihandan geçirin. Onların imanlarını en iyi Allah bilir. Eğer mümin olduklarını öğrenirseniz onları kâfirlere geri çevirmeyin. Bunlar onlara helal olmazlar; onlar da bunlara helal olmazlar. Onların bunlara harcadıklarını geri verin. Bu kadınların mehirlerini kendilerinize verdiğiniz zaman, onlarla evlenmenize bir engel yoktur(Mümtahine, 60/10)

“O talak, iki defa olur. Her birinden sonra kadını ya iyilikle tutmak ya da güzellikle ayırmak gerekir. Onlara verdiklerinizden bir şey almanız size helâl olmaz. Ama eşler, Allah’ın koyduğu sınırlarda duramayacaklarından korkarlarsa başka. Allah’ın koyduğu sınırlarda duramayacaklarından siz de korkarsanız kadının fidye verip kendini kurtarmasında her ikisi için de bir günah yoktur. Bunlar Allah’ın koyduğu sınırlardır; onları aşmayın. Kim Allah’ın koyduğu sınırları aşarsa, işte yanlış yapanlar onladır.” (Bakara, 2/229)

Konuyla ilgili olarak Nebîmizden nakledilen bir uygulama da şöyledir:

Ensar’dan Sehl’in kızı Habibe, Sabit b. Kays ile evliydi. Bir gün Resûlullâh sabah namazına çıkmıştı. Habibe’yi alaca karanlıkta kapısının önünde buldu.  “Sen kimsin” dedi. “Sehl’in kızı Habibe’yim” diye cevap verdi. “Neyin var?” dedi. “Sabit ile birlikte olamayacağım” dedi. Kocası Sâbit gelince Resûlullâh ona: “İşte Habibe! Allah ne vermişse söyledi” dedi. Habîbe dedi ki: “Ey Allah’ın elçisi, onun bana verdiklerinin hepsi duruyor”. Allah’ın Elçisi Sâbit’e dedi ki; “Al o malı ondan”. O da aldı ve Habîbe ailesinin yanında oturdu.  (Muvatta, Talak, 11).

Yukarıdaki iki ayette ve devamında yer alan hadiste altı çizili olan yerlerden de anlaşılacağı gibi boşanma talep eden yani iftidâda bulunan kadına iddet bekleme görevi yüklenmemiştir. Çünkü iddet, kocası tarafından boşanan kadının beklemesi gereken bir süredir. Bu konuyla ilgili daha geniş bilgi için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız:

www.fetva.net/yazili-fetvalar/kocasi-tarafindan-bosanan-kadin-ne-kadar-sure-iddet-beklemelidir.html


Etiketler: