SORU:
Ben Almanya’da imbiss/büfe işletiyorum. İslam ülkesi olmayan bir ülkede içki satmanın hükmü nedir?
Tarih: 10 Ekim 2012Ben Almanya’da imbiss/büfe işletiyorum. İslam ülkesi olmayan bir ülkede içki satmanın hükmü nedir?
Tarih: 10 Ekim 2012Yaşadığınız yer gayrimüslim bir ülke de olsa orada içki satmanız caiz değildir. Allah’ın emir ve yasakları ülkelere göre değişiklik göstermez! Bir ülkede haram olan bir eylem diğer yerde helal olamaz. Haram her yerde haramdır.
Ayrıca Allah Teala sarhoş edici şeyleri yasaklarken “onları içmeyin” “onları kullanmayın” şeklinde özel değil “onlardan uzak durun” şeklinde genel bir ifade kullanmıştır. O, şöyle buyurmuştur:
“Müminler! Hamr (kişiyi sarhoş eden şey), kumar, dikili taşlar, fal okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.” (Mâide, 5/90)
Uzak durmak, araya mesafe koymak demektir. İçki içmeyen; ama dükkânında satan veya hadiste yasaklanan diğer şeyleri yapan kişi, bu uzak durma emrini yerine getirmemiş olur.
Enes radıyallâhu anh’tan gelen bir rivayet şöyledir:
“Allah’ın Peygamberi sallallahu aleyhi ve sellem sarhoşluk veren içki ile ilgili olarak on kişiye lanet etmiştir: Sıkana, sıktırana, içene, taşıyana, taşıtana, sunana, satana, parasını yiyene, satın alana ve satın aldırana.” (Tirmizî, Büyû’, 59)
Bu ayet ve hadisler ışığında Müslümanlar yaşadıkları her yerde helal ve harama dikkat etmeli ve Allah’ın emirlerini yerine getirmelidirler.
NOT: Haramların ülkelere göre değişiklik arz etmeyeceğine dair oldukça önemli olan dârülharpta faiz almak meselesini de aşağıdaki linkten okumanızı tavsiye ederiz.
Etiketler: