SORU:
Haccın üç ay içinde yapılabileceği iddia ediliyor, ne dersiniz?
Tarih: 13 Ağustos 2009Haccın üç ay içinde yapılabileceği iddia ediliyor, ne dersiniz?
Tarih: 13 Ağustos 2009Hac aylarında sadece ibadet değil, ticaret ve sosyal etkinlik de yapılır. Bunlar, öteden beri bilinen aylarda, yani Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarında, hac ibadeti ise sadece “hac ayı” anlamına gelen Zilhicce’de, bu ayın bilenen günlerinde; dokuzundan onüçüne kadar olur. Bir ayet şöyledir:
“Hac bilinen aylardadır. Kim o aylarda hacca başlarsa (ihrama girerse) cinsel ilişkide bulunamaz, yasakları çiğneyemez ve kavga edemez. İyilik olarak ne yaparsanız Allah onu bilir. Yanınıza yolluğunuzu alın. En iyi yolluk kendinizi koruyacak kadar olandır. Ey aklıselim sahibi olanlar, bana karşı yanlış yapmaktan sakının!“ (Bakara 2/197)
suleymaniyevakfimeali.com/Meal/Bakara.htm#197
Allah Teâlâ İbrahim aleyhisselama şöyle emretmişti:
“İnsanlara haccı ilan et; ister yaya olarak ister dağlar arasındaki yolları aşan bitkin binekler üzerinde sana gelsinler.
Kendilerine olan faydalarını yaşayarak görmek ve Allah’ın onlara rızık olarak verdiği en’am cinsi hayvanlar üzerine, bilinen günlerde onun adını anarak kurban kesmek için (gelsinler). (Ey Kurban kesenler!) Onlardan siz yiyin, fakir olup zor durumda kalana da yedirin.“ (Hac 22/27-28)
Şu âyette de buna benzer bir vurgu vardır:
“(Hac aylarında) Rabbinizin bir lütfunun (bir kazancın) peşinde olmanızın size bir günahı olmaz. Arafat’tan sel gibi aktığınız zaman Meş’ar-i Haram’da (Müzdelife’de) Allah’ı anın (namaz kılın). Size nasıl gösterdiyse onu öyle anın. Doğrusu bundan önce, gerçekten yanlış yolda olanlardandınız.“ (Bakara 2/198)
Arafat’tan boşalıp akma ve Meş’ar-i Haram yanında Allah’ı anma, Kurban bayramının birinci gününde olur. İki, üç ve dördüncü günlerinde şeytan taşlama işi yapılır. İlgili ayet şöyledir:
“Allah’ı bir de (bayramın birinci gününe) eklenen günlerde anın (şeytan taşlama ibadetini yapın). Kim acele eder (şeytan taşlamayı eklenen) iki gün içinde tamamlarsa ona bir günah yoktur. Kim bir gün daha kalırsa (eklenen üçüncü günde de taşlarsa) ona da bir günah yoktur. Bu, yanlışlardan sakınanlar içindir. Allah’a karşı yanlış yapmaktan sakının ve onun huzurunda toplanacağınızı bilin.“ (Bakara 2/203)
Kurban bayramının birinci günü hacılar, şeytan taşlar, kurban keser ve Mekke’ye inip Kabe’yi tavaf ederler. İkinci gün, yani eyyâm-ı teşrîq başlar. Bundan sonra Mina’da arka arkaya iki gün şeytan taşlama ibadeti yapılır. Dileyen üçüncü gün de kalır ve aynı görevi yapar. Şeytana taş atarken “Bismillahi Allahu ekber” denir. Bu günlerin zikri budur. Bunu Nebimiz göstermiştir.
Hac, sadece ibadet değil, yoğun ticaret ve sosyal etkinlik mevsimidir. “Hac’da Ticaret ve Sosyal Etkinlik” başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz. Makaleye şu adresten ulaşabilirsiniz:
www.suleymaniyevakfi.org/arastirmalar/hacda-ticaret-ve-sosyal-etkinlik.html
NOT: Konuyla ilgili daha geniş bilgi edinmek isteyenlere aşağıdaki linkte yer alan dersimizi izlemelerini tavsiye ederiz:
www.kurandersi.com/mukayeseli-fikih-dersleri/hac-farkli-aylarda-yapilabilir-mi-fikih-dersi/
Etiketler: