Kul hakkı ile ilgili bilgi almak istiyorum. Halk arasında kul hakkı bağışlanmaz, Allah kul hakkını bağışlamaz diye bir anlayış vardır. Arkadaşlarla konuşurken de aynı konu geçti. Ben de Kur'an'da Allah şirk dışındaki günahları dilediğine bağışlar, bağışlamayacağı tek günah şirktir diye itiraz ettim. (Kul hakkının önemini düşürmek, önemsiz gibi göstermek değil amacım) Bu konuda Kur'an'da açık bir şey bulamadım. Hadislerde de kul hakkı affedilmez diye bir şey bulamadım. Ama bazı ilmihallerde kul hakkı Allah hakkından önce ödenmelidir diye yazılar var, ama dayandığı deliller yazmıyor. Bu konuda Kur'an'a ve hadislere göre yardımcı olursanız memnun olurum.
Tarih: 18 Ağustos 2009
CEVAP:
Allah Teala Kur’an-ı Kerim’de sadece şirk suçunu affetmeyeceğini bildirmiştir:
“Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; bundan başkasını, (günahları) dilediği kimse için bağışlar. Allah’a ortak koşan kimse büyük bir günah (ile) iftira etmiş olur.” (Nisa, 4/48)
Allah Teâlâ dilediği kimselerin bütün günahlarını bağışlayacağı bu ayette açık bir şekilde görülmektedir. Bağışlamayı dilemediği kullarına ise işledikleri günahlar kadar azab edecektir.
Bir insanın hakkına tecavüz etmek kul hakkıdır ve kul hakkı büyük günahlardandır. Allah dilediği kimselerin tüm günahlarını bağışlayacağını bildirdiğine göre kul hakkı da buna dâhildir. Bu arada Allah mağdur tarafa da hakkını öder ve onu razı eder. Fakat Allah bir kimsenin günahlarını bağışlamayacaksa ve bu kimse kul hakkı da yemişse durumu ne olacak? Bunu da peygamberimiz bir hadisinde şöyle açıklamıştır:
“Kim bir kul hakkı yemişse derhal o kardeşi ile helalleşsin. Çünkü (kıyamet günü) dirhem de geçmez dinar da. Böyle olunca o (hak yiyen) kişinin sevapları alınır o adama yüklenir. Eğer sevapları yoksa o hakkını yediği adamın günahları buna yüklenir.” (Buhari, Rikak, 48)
Müslümana düşen, hiç kimsenin hakkına saldırmamaktır. Böyle bir günah işlediğinde ise o kişiden helallik dilemeli ve tevbe istiğfar etmelidir. Önemli olan, ahirette Allah’ın bütün günahlarını bağışlayacağı kullardan olabilmek için çalışmaktır.