FETVALAR

SORU:

Nisap miktarı olarak hangi ölçüyü almamız gerekir? Gümüş üzerinden çok düşük kalıyor, deve üzerinden de çok yüksek... Orta yol olarak koyun bedeli çok fazla değişmiyor. Koyun nisap miktarını tasarrufumuza uygulayabilir miyiz? Resulullah döneminde 1 dinara 2 koyun alınabiliyormuş. 20 dinar paraya 0,5 dinar zekât düşer diye Hz Ali efendimizi uyarmış. Bu meblağ da koyun zekât nisabına uygun. O devirde bu miktarlar birbirini karşılıyormuş. Şimdi durum biraz farklı. Sizce makul bir yol nedir? Nisap miktarlarında bir güncelleme yapılması gerekir mi?

Tarih: 24 Ağustos 2009

CEVAP:

Hayvanların zekâtı ile paranın ve ticaret mallarının zekâtı farklıdır; bunlardan biri ile ilgili nisap diğerinde uygulanamaz. Mesela 40 koyundan 120 koyuna kadar 1 koyun zekât verilir. Yılın altı ayından fazla beslenen hayvandan zekât alınmaz.

Hayvancılık zor bir iştir, hiç kimse hayvanlarını başıboş bırakıp bir yere gidemez. Ne kadar cimri de olsa o onların etinden ve sütünden ve diğer ürünlerinden insanları yararlandırır.

Ticaret malı, satmak için alınan maldır. Bir mal, satma niyetiyle alınmaz ve o niyetle elde tutulmazsa ondan zekat verilmez. Mesela iki kişi birer araba alırlar. Biri kullanmak için, diğeri satmak için alır. Kullanmak için alanınkinden zekat gerekmez ama satmak için alanınki ticaret malı olur.

Para, daha farklıdır, kan gibi sürekli dolaşımda bulunması gerekir. Hangi maksatla bulundurulursa bulundurulsun, 20 miskal altın değerine ulaşınca zekâtını vermek gerekir. Sonuç olarak bu mallardan her birinin farklı değerlendirilmesi gerekir.

Benzer bir cevabımızı okumak için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız:

www.fetva.net/yazili-fetvalar/zekat-nisabi.html


Etiketler: