FETVALAR

SORU:

Benim hanımın babası ve ablası vefat etiler. Vasiyet etmedikleri halde onlar için kurban kesilmesi mümkün mü ve mümkün ise bunu nasıl yapmalıyız?

Tarih: 19 Ağustos 2009

CEVAP:

İbadetler yaşayan insanlar içindir. Kişi öldükten sonra artık onun sorumlu olduğu herhangi bir ibadet kalmaz. Allah Teala şöyle buyurur:

“İnsanın kendi çabası ile yaptığı amelden başkasının kendisinin değildir.” (Necm, 53/39)

“Kim ahireti ister ve bir mümin olarak onun için gereği gibi çalışırsa işte onların çalışması karşılığını bulacaktır. (İsra, 17/19)

Bu ayetlerde de görüldüğü gibi ibadetler kişiseldir, insanın kendi çalışıp çabalaması ile yerine getirilir. Bu da insanın son nefesini vereceği ana kadar devam eder. Bir ayet-i kerimede Allah Teala şöyle buyurur:

Sana o kesin gerçek /ölüm gelip çatıncaya dek Rabbine kulluk et.” (Hicr, 15/99)

Ölümle beraber insanın amel defteri kapanır, fakat üç şey bundan müstesnadır. Nebimiz sallallahu aleyhi ve sellemin şöyle söylediği rivayet edilmiştir:

“İnsan öldüğü zaman ameli kesilir; yalnız şu üç şey hariç: Sadaka-i câriye (yani uzun süre ayakta kalan bir hayır eseri), kendisinden faydalanılan ilim, kendisine hayır dua eden iyi evlat.” (Müslim, Vasiyet, 4)

Ölen kişiler için geride kalanların yapabilecekleri tek şey onlar için hayır dualar etmektir. Bun konudaki ayetler de şöyledir:

Rabbimiz! Hesap görüleceği gün beni, anamı-babamı ve inanıp güvenenleri bağışla!” (İbrahim, 14/41)

Onlardan sonra gelenler şöyle derler: “Rabbimiz! Bizi ve bizden önce iman ile gelip geçmiş kardeşlerimizi bağışla; kalbimizde müminlere karşı bir çekememezlik oluşturma. Rabbimiz! Şüphesiz sen çok şefkatli ve ikramı bol olansın.” (Haşr, 59/10)

Sonuç olarak sevabı ölmüş kişilere bağışlanmak üzere kurban kesmeniz uygun değildir.


Etiketler: