FETVALAR

SORU:

Yusuf sûresi 50. ayette Yusuf Peygamber: "Efendine dön de ona sor" hitabında bir insan için "Rab" sıfatını kullanıyor. Yine birçok ayette insanlar için "Mevlâ" sıfatı kullanılıyor. Fakat bazı hocalar bu sıfatların insanlar için kullanılmasının yanlış olduğunu söylüyorlar. Bu ayetler ortadayken insanlara Rab, Mevlâ (Mevlana) veya Efendi gibi sıfatlarla hitap etmek yanlış olabilir mi?

Tarih: 07 Ocak 2016

CEVAP:

Bazı kavramlar Allah için kullanıldığı gibi insanlar için de kullanılır. “Rab” onlardan biridir. Rab kelimesinin en uygun karşılığı “sahip”tir. Arapçada ev sahibine rabb’ud-dâr, sermaye sahibine rabb’ül-mâl denir. Yusuf aleyhisselâm, kralın gönderdiği köleye şöyle demişti:

قَالَ ارْجِعْ إِلَى رَبِّكَ فَاسْأَلْهُ مَا بَالُ النِّسْوَةِ اللَّاتِي قَطَّعْنَ أَيْدِيَهُنَّ إِنَّ رَبِّي بِكَيْدِهِنَّ عَلِيمٌ

“… Rabbine dön de sor bakalım, ellerini kesen kadınların derdi neymiş? Benim Rabbim onların oyunlarını bilir.” (Yusuf, 12/50)

Bu ayette Rab kelimesinin hem Allah Teâlâ hem de kölenin sahibi olan kral için kullanılması bundan dolayıdır.

Mevlâ “dost, efendi” anlamlarına gelir. Ve kelimenin bu manada insanlar için kullanımına dair Kur’an’da ayetler vardır. (Örnek için bkz: Nahl, 16/76; Ahzâb, 33/5)

Seyyid kelimesi de “efendi” anlamına gelir. Bu kelime Âl-i İmrân sûresi 30. ayette Yahya aleyhisselâm için kullanılmıştır. Dolayısıyla insanlar için kullanılmasında esasen bir sakınca yoktur. FAKAT işi farklılaştıran, kullanılırken kelimelere yüklenen anlamlardır. Mesela Seyyid’ül-Kainat = Kainatın Efendisi sözü son derece yanlıştır! Bu vasıf ancak ve ancak Allah Teâlâ’ya verilebilir.

Türkçede Rab kelimesini kimse “sahip” anlamında anlamadığı için onun kullanımı da tehlikelidir.

Netice itibarıyla bu kelimeleri insanlar için kullanırken oldukça dikkatli olmak ve yanlış anlamlar yüklememek gerekir.

Lütfen aşağıdaki görüntülü cevabımızı da izleyiniz:

www.fetva.net/goruntulu-fetvalar/peygamberimizle-alakali-bir-soru-sorulmustu-size-alimran-39-flv.html


Etiketler: