SORU:
Mekke ve Medine’de kılınan namazlardaki rükû ve secde ile Türkiye’de kılınan namazlar arasında çok büyük farklılık var. Bizdeki namazlarda tesbihat üçü-beşi geçmezken onlarda yirmi-otuzu buluyor. Doğrusu nedir?
Tarih: 04 Mart 2010Rükû ve secdelerde yapılan tesbihatın uzunluğu ne kadar olmalıdır?
Tarih: 04 Mart 2010 Okunma: 29256Mekke ve Medine’de kılınan namazlardaki rükû ve secde ile Türkiye’de kılınan namazlar arasında çok büyük farklılık var. Bizdeki namazlarda tesbihat üçü-beşi geçmezken onlarda yirmi-otuzu buluyor. Doğrusu nedir?
Tarih: 04 Mart 2010Namazlarda esas olan, Peygamberimizin yaptıklarını yapmaktır. Zira o “benim nasıl namaz kıldığımı gördüyseniz namazı öyle kılın” (Buhârî, Ezan, 18) buyurmuştur. Hadis kitaplarında yer alan konuyla ilgili rivayetlere göre Peygamberimiz sallallahu aleyhi v sellem, rükû ve secdelerde her zaman aynı tesbihatı söylemezdi. Bu yüzden bazen rükûsu uzun, bazen de kısa sürerdi.
Namazla ilgili hadisleri toparlayan âlimler, bu tesbihatın en az üç defa yapılmasının sünnet ve yeterli olduğunu fakat dileyenlerin bu tesbihatı istediği kadar uzatabileceğini, bunun da sünnete uygun olduğunu söylemişlerdir. İslam ülkelerinde görülen farklılıkları bu gözle değerlendirmek; birine doğru diğerine yanlış gözüyle bakmamak gerekir.
Konuyla ilgili bir hadis şöyledir:
Abdullah İbn Mes’ûd radıyallahu anh’den rivayete göre, Resulullah şöyle buyurmuştur:
“Sizden biriniz rükû’a varınca rükû’ halinde iken üç sefer; “Sübhâne Rabbiye’l-Azîm” derse yaptığı rükû’ tamam olur, bu en azıdır. Secdeye varınca secdelerinde de üç kez “Sübhâne Rabbiye’l- A’lâ” derse secdeleri tamam olmuş olur, bu da en az söylenmesi gereken miktarıdır.” (Tirmizî, Salât, 194)
Etiketler: